Алматы облысында тәтті картоп өсіріп, оны өңдейтін зауыт ашылады. Бұл туралы отандық ғалымдар Оңтүстік Кореяда өткен семинарда хабарлады, деп жазады 24.kz.
Қазақстанда бұл көкөніс 2014 жылы өсіріле бастады. Түсім мол болғанымен, біздің шаруалар бататты көп еге қоймайды. Себебі халық оған қызықпайды. Алайда қазір бүкіл әлемде тәтті картопқа деген сұраныс жоғары. Өйткені батат – денсаулыққа ең пайдалы көкөністердің бірі. Ол күретамырлық қан қысымын қалыпқа келтіріп, қант диабеті мен қатерлі ісіктің алдын алады.
"Шетелдік кәсіпкерлер біздің егіс алаңдарын пайдаланғысы келеді. Себебі Кореяда бос жерлер аз. Олар көкөністің бұл түрін Қазақстанда өсіруге ниетті. Кейін тәтті картоптан крахмал мен кеспе жасауға болады. Алынған өнімдерді басқа мемлекеттерге экспортқа жібереміз", - дейді ҚР БҒМ биология мен биотехнология институтының бас директоры Қабыл Жамбакин.