2023 жылдың қаңтар-шілде айларының қорытындысы бойынша Қазақстан Республикасында 43,5 мың тонна ірі қара, шошқа, қой, ешкі, жылқы еті өндірілді, деп хабарлайды energyprom.kz.
Бұл бір жыл бұрынғыдан 6,5% жоғары.
Ең көп өндіріс көлемі Қостанай облысына тиесілі: 7,5 мың тонна, жыл сайынғы өсім 25%.
Үздік үштікке Ақтөбе (6,3 мың тонна, + 1,7%) және Солтүстік Қазақстан (6,2 мың тонна, + 28,5%) облыстары да кірді.
Толық 2022 жылы елімізде 73,1 мың тонна ет өндірілді, бұл өткен жылмен салыстырғанда 11,4%-ға артық.
2023 жылдың 1 тамызындағы жағдай бойынша республикада ірі қара мал 9,7 млн бас болды – бір жыл бұрынғыдан 2,7%-ға артық; сиырларды қосқанда 4,8 млн бас болды, + 4,7%.
Жылқы саны да (7,7%-ға, 4,2 млн басқа), түйе (4,4%-ға, 280,7 мың басқа) және қой (3,6%-ға, 23 млн басқа дейін) өсті.
Ешкі саны 3,9%-ға, 2,6 млн басқа, шошқа – 2,7%-ға, 818,3 мың басқа, құс – 0,3%-ға, 49,6 млн басқа дейін азайды.
Аймақтық контексте жыл сайынғы динамикадағы бағаның өсуі елордада ең жоғарысезілді: 16,3%. Бұл үштікке Алматы (+ 15,5%) және Солтүстік Қазақстан (+ 15,2%) облыстары да кірді.
Бағаның ең аз өсімі Түркістан облысында тіркелді: 5,7%-ға.
Ет түрлері бойынша сиыр еті – 11,5%-ға, қой еті – 7,1%-ға, шошқа еті – 11,9%-ға, жылқы еті – 9,1%-ға, қайнатылған шұжық – 14,5%-ға, жартылай ысталған шұжық – 12 ,7%-ға қымбаттады.
Дүкендер мен базарлардағы сиыр етінің құны Қазақстан Республикасы бойынша республика бойынша орта есеппен келісіне 2,6 мың теңгені, қой еті – 2,8 мың теңге, шошқа еті – 2,2 мың теңге, жылқы еті – 3 мың теңге, қайнатылған шұжық – 2,8 мың теңгені құрады.