Қазақтың ұлттық тағамдары ата-баба дәстүрімен және дүние танымымен астасып жатыр.
Жылқы еті, қой еті, сиыр еті, түйе еті, сүт өнімдері, қамырдан жасалған тағамдар, тәттілер. Қазақ асханасының аясы кең.
Ет
Ет - Қазақстанға алғаш келген адам ең алдымен дәмін татуы керек қазақтың бас тағамы.
Тағамның құрамында - асылған ет (жылқы еті, қой еті, сиыр еті, түйе еті), еттің наны және сорпа. Бұл тағамның қашан ойлап табылғанын ешкім білмейді.
Қазақстандағы ең үлкен ет 2015 жылғы 6 шілдеде Астана күнін мерекелеуге дайындалды. Тағамның жалпы салмағы 736,5 килограмды құрады. Ол Гиннестің рекордтар кітабында жаңа рекорд орнатты.
Қазы
Қазы - жылқы етінен жасалған жұмсақ үй шұжығы. Қазының рецепті ұрпақтан-ұрпаққа беріліп келеді. Қазы әдетте етпен бірге асыладв, әр мерекеде дастарханнан таюыдатын тағам. Еттің сәнін қазының кесілген шеңберлері келтіреді.
Қазы жылқы қабырғасынан алынған етпен дайындалады. Маймен бірге ет ішекке садынады, ол сорпада 2-3 сағат қайнайды. Ішек екі жағынан байланады.
Сірне
Жас қозы ұзақ уақыт бойы отта балғын күйге жеткенге дейін пісіріледі. Ет өте нәзік болады. Оған пияз, картоп және басқа да көкөністер қосылады (аймаққа байланысты). Ол үлкен қазанда дайындалады.
Кеспе
Қазақша кеспені міндетті түрде сынап көру керек. Оған сүйек пен ет қосылады. Айтпақшы, кеспедегі ет кез-келген төрт-түлік түрінікі болуы мүмкін, сиыр, қой немесе жылқынікін алуға болады. Кейбір аймақтарда түйе етін жақсы көреді. Сүйектен жасалған сорпа дәмді болады. Сорпа кеспесіне міндетті түрде қолдан дайындалған жұмыртқа қосылған кеспе болады. Сондай-ақ сәбіз мен шөптер салынады.
Ірімшік
Ірімшік – қант қосылмаса да, сәл тәтті дәмі бар сүзбе. Ірімшікті дайындау үшін шыдамдылық қажет. Сүт баяу отта қайнатылады, содан кейін аздап салқындатылады, ашытқы қосылады, араластырылады және бірнеше сағатқа қалдырылады. Содан кейін сүтті қайтадан баяу отқа қойып, қайнатады. Сүзбе пайда болған кезде ол сарысу дан бөлінеді. Содан кейін сүзбе арнайы сөмкеге салынып, артық сұйықтық ағып кетеді.
Ірімшік ақ және қызыл болады. Соңғысы күн сәулесінде аздап кептіріледі, соның арқасында сақтау мерзімі артады.
Көктал
Қазақ халқы балық тағамдарын етке қарағанда аз жейді. Бірақ Көктал - ет тағамдары сияқты көп тұтынатын астың бірі.
Көктал – бұл үлкен балық (бес килограмм), торда арнайы металл қорапта ысталған.
Балық ішектен тазартылады, бірақ таразы алынып тасталмайды. Содан кейін жотаның бойымен кесіліп, сыртқы жағы торға қойылады. Жіңішке туралған қызанақ пен пияз жартылай дайын балыққа қойылады, сондықтан олар да ысталады.
Қымыз
Қымыз - бие сүтінен жасалған өте пайдалы сусын. Бұл гастрит, туберкулез, жүрек-қан тамырлары және басқа ауруларды емдеуге көмектесетіні дәлелденді. Бие сүтінде көптеген дәрумендер бар: тиамин (В1), рибофлавин (В2), В12 дәрумені, биотин, С дәрумені, фолий және пантотен қышқылдары.
Бауырсақ
Қазақтың дастарханынан үнемі табылатын ас атасы - бауырсақ - әр қазақтың сүйікті тағамы.
Бауырсақ - көп мөлшерде майға қуырылған ашытылған қамыр бөліктері. Бауырсақтардың дәмі тәтті. Көбіне шәймен бірге десерт ретінде беріледі.
Жент
Қазақстанда танымал тағамдар тек ет және сүт өнімдері емес. Жент - ұсақталған сүзбе, тары, қант, мейіз және сары майдан жасалған десерт. Ингредиенттерді араластырғаннан кейін десертке кез келген пішінді беруге болады. Жент қатайған кезде оны кесіп, шаймен бірге береді.
Қазақ асханасы - әлемдегі ең бай әрі алуан түрлі асханалардың бірі.