"Есептеулер көрсеткендей, 2030 жылға қарай күтілетін климат жағдайында жаздық бидайдың шығымдылығы Ақмола, Ақтөбе, Батыс Қазақстан, Қарағанды, Қостанай, Павлодар, Солтүстік Қазақстан облыстарында орта есеппен 63-87% құрайды. Ал 2050 жылға қарай 51-80% шамасында болады. Бұл бидай өнімділігі 2030 жылға қарай 13-37%-ға төмендейді деген сөз. Қазақстан бидай өндірісі бойынша әлемде 9-шы, экспорты бойынша 7-орында тұрғанын және Орталық Азиядағы жалғыз экспорттаушы ел екенін ескерсек, климаттың өзгеруіне бейімделу шараларының болмауы бүкіл өңірдің азық-түлік қауіпсіздігіне қатер төндіреді. Бидай өнімділігінің азаюына 2050 жылға дейін вегетациялық кезеңнің ылғалмен қамтамасыз етілуінің 8-17%-ға төмендеуі, жылу ресурстарының 12-16%-ға артуы, гидротермиялық коэффициент мәнінің 7-15%-ға қысқаруы, құрғақшылық пен аңызақ желдің күшейуі, қолданыстағы агротехниканың ескіруі, өнім өндірудің, сақтаудың озық технологиясының болмауы, шаруа қожалықтарының дара дақылды егістерді қолдануы негізгі себеп болады", – деп нақтыланды БҰҰ даму бағдарламасында.
Қанат Махамбет